Kivenlahden Marinsatama Roope-satamaksi

Roope Satama banneri pieni
Roope-satamaohjelma on Pidä Saaristo Siistinä ry:n suunnittelema ympäristöohjelma suomalaisille venesatamille. Ohjelman päätavoitteina on venesatamien ympäristövaikutusten vähentäminen sekä satamatoiminnan ympäristönsuojelun ja turvallisuuden kehittäminen. Pienillä teoilla ja miettimällä asioita uudella tavalla saadaan parannuksia aikaan; satama-alueet siistimmiksi ja negatiivisia ympäristövaikutuksia pienemmiksi. Rekisteröityneitä Roope-satamia oli 2016 vuoden lopussa merellä 26 kpl ja sisävesillä 16. Espoonlahdella Soukan venekerhon satama Klobbenilla on Roope-satama, ja se haastoi myös KLV:n Marinsataman mukaan ohjelmaan. Kaikki Roope-satamiksi hyväksytyt satamat täyttävät ohjelman perusvaatimukset ja haluavat aktiivisesti parantaa ympäristötietouttaan. Roope-satamissa kiinnitetään huomiota myös turvallisuuskysymyksiin ja hyvään tiedottamiseen.

Kivenlahden venekerho on kuluvan vuoden alussa hakenut Roope-satamajäsenyyttä. Satama täyttää ohjelman perusvaatimukset ja allekirjoittanut on kutsuttu kerhon ympäristövastaavaksi. Tulemme kevään kuluessa saamaan Roope-satama statuksen.

Mitä Roope-satamaohjelmaan kuuluminen tarkoittaa ja miten tulee käytännössä näkymään kerhon toiminnassa?

  • Sataman jäteastioiden uusimisesta neuvotellaan jo kaupungin kanssa. Tavoitteena on saada satamaan jätteiden lajittelun mahdollistavat erilliset jäteastiat muoville, pahville ja sekajätteelle. Tällä hetkellä meillä on satamassa jäteastiat ainoastaan sekajätteelle.

  • Ongelmajätteen keräyspisteen siisteys ja turvallisuus tarkastetaan, ja mahdollisista muutostarpeista tullaan sopimaan kaupungin kanssa.

  • Sataman järjestyssäännöt, turvallisuusohjeet ja ympäristöohjeet tullaan päivittämään.

  • Turvallisuus- ja ympäristöasioista tiedottamiseen tullaan panostamaan aiempaan enemmän.

  • KLV:n toimistoon otetaan valikoituja Roope-tuotteita myyntiin. Käyttämällä Roope-tuotteita kangaskassia, pyyhkeitä tai ympäristöystävällistä käsitiskiainetta viestit välittäväsi luonnon ja vesistöjen hyvinvoinnista, samalla tuet Pidä Saaristo Siistinä ry:n työtä.

  • Saamme nostaa Roope-lipun liehumaan lipputankoon.

Vuoden 2017 aikana on tarkoitus tehdä yllä luetellut tarkastelut ja muutokset Marinsatamaa koskien. Ensi vuonna otamme tarkasteluun toiminnan turvallisuuden ja ympäristövaikutukset retkisatamissa Bergelässä ja Stora Bredskärissä.

KLV:n jäsenistö on jo laajasti Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäseniä maksamalla vuosittaisen 30 euron jäsenmaksun. Näin kerätyillä varoilla Pidä Saaristo Siistinä ry huolehtii muun muassa veneilijöiden jätteistä, kuivakäymälöistä, kelluvista imutyhjennysasemista ja kaikille avoimien retkisatamien huollosta.  PSS ry:n toiminta-alueet ovat Saaristomeri, Pohjanlahti, Itäinen Suomenlahti, Päijänne, Saimaa ja Pirkanmaa. Jokaisella alueella on omat huoltoaluksensa. Niitäkin jäseniä, jotka eivät vielä ole huomanneet maksaa PSS ry:n jäsenmaksua, kannustetaan nyt tekemään se meidän yhteisen hienon saariston ja kaikkien veneilijöiden hyväksi.

Olen innostunut tehtävästä Kivenlahden venekerhon ympäristövastaavana. Asiat on hyvin mallillaan, mutta aina voidaan toimia paremmin ympäristövaikutuksia huomioiden ja minimoiden. Käyn mielelläni keskustelua näistä asioista kerhon jäsenten kanssa.

Outi Härkki, ympäristövastaava

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.