Bergelä (Norra Sådö), Inkoo
KLV:n omistama saarisatama. 
N60°00.370, E24°08.620, Bergelä
N60°00.370, E24°08.725, vedenalainen kallio/merkkipoiju

Bergela 1


Sådön lahteen sisään ajettaessa salmen keskiosassa olevaa vedenalaista kalliota on syytä varoa. Vapaata vettä kallion kohdalla on vain noin metrin verran. Navigoinnin helpottamiseksi saaritoimikunta vie keväällä merkkipoijun kallion viereen. Merkkipoiju asetetaan 2-3 m kallion reunasta pohjoiseen, kierrä poiju pohjoisen (saunan) puolelta.

Pikkulaituriin mahtuu kerrallaan kiinnittymään 7-8 venettä ja päälaituriin yli 20 venettä. Syvyyttä molemmissa laitureissa yli 2 m. Päälaiturin päästä löytyy myös mooring-köydet, joiden painot ovat noin 20m etäisyydellä laiturin päästä. Laitureissa on peräpoiju kiinnittyminen ja ankkurointi on kielletty lahden pohjassa kulkevien merikaapeleiden vuoksi. Laitureilta löytyy valaistus ja sähköpisteet.

Alla olevassa kuvassa on merkitty laitureiden ympäristön syvyydet helpottamaan lähestymistä. Syvyysmerkinnät ovat ohjeelliset eikä KLV ota vastuuta niiden oikeellisuudesta, veneen kippari vastaa aina oman veneensä rantautumisesta ja mahdollisista vaurioista.

Bergela laiturien syvyydet2


Bergelään voi lähteä hyvin myös pienemmällä veneellä. Inkoossa Kuruniementien päässä on KLV:lla yhteyssatamapaikka (N60°01.7970, E24°07.0460), mistä lukitun portin takaa löytyy pysäköintitilaa ja veneramppi traileria varten, jos ei halua Porkkalan selkää lähteä ylittämään.
KLV:lle on varattu yksi nimetty autopaikka C8 ja yksi vieras paikka, muitapaikkoja ei saa käyttää. Portin ulkopuolella ei saa pysäkölidä (Pelastustie, jätehuolto yms.). Trailereita ei saa jättää satama-alueelle säilytykseen.

Matkaa Bergelään kertyy Kuruniemestä 4km ja Inkoon keskustasta 11km. Yöpyä voi Bergelän tuvassa, mistä löytyy hyvin varusteltu keittiö astioineen ja työvälineineen sekä makuuhuone, jonka voi varata omaan käyttöön. Tiedustelut ja varaukset saari-isännältä.

Rakennukset

Päärakennuksesta löytyy hyvin varusteltu keittiö ruuanlaittotarvikkeineen ja jääkaappi. Keittiön terassilla on tiskauspaikka ja vesipiste mihin saadaan vettä porakaivolta, pumppu käynnistetään saunalta. Sähköpääkeskus automaattisulakkeineen löytyy keittiön seinältä ja Defibrilaattori vaatenaulakon viereltä.

Päärakennukseen kuuluu myös oleskelutilat, makuuhuone, varasto sekä terassi. Makuuhuoneen 3hlö:lle voi varata yöpymiseen, tiedustelut ja varaukset saari-isännältä.

Saunalta löytyy terassi, hiekkaranta ja uimalaituri. Saunan vierestä löytyy myös puukatos sekä katettu porakaivo ja vesipumppu. Porakaivon vesi soveltuu käyttövedeksi, mutta sitä ei suositella juomavedeksi.

Pihalta ja ympäristöstä löytyy katettu grillikatos, puu- ja kaasugrillit, savustusuuni, pöytä- ja penkki ryhmiä sekä Puuceet 4 kpl.

Ajanvietteeksi löytyy mm. soutuveneitä 2kpl, sup-lautoja 2kpl, optimistijollia 2kpl sekä trampoliini ja köysiliukurata.

Päärakennuksen ja saunan ovien lukkoihin sopii Marinsataman laituriavain. Viimeinen saaresta lähtijä varmistaa aina, että kaikki rakennukset on lukittu ja liedet, yms. sähkölaitteet on kytketty asianmukaisesti pois päältä. Tuvan sähköpääkytkin ja jääkaappi saa aktiivikauden aikana jäädä päälle. Jääkaapin siisteydestä ja tyhjentämisestä huolehtii sen käyttäjät itse.


Saunan ja veden käyttö

Yleiset saunavuorot pidetään alkaen kello 17.00. Naisten vuoro on 17.00 - 18.30 ja miesten vuoro 18.30 - 20.00. Tarvittaessa voidaan myös vuorotella tunnin vaihtovälein 17:00-21:00 välillä kun siitä etukäteen sovitaan.

Mahdolliset perhevuorot pituus enintään 1h, voidaan pitää ennen tai jälkeen yleisiä vuoroja. Jos perhevuorot kuitenkin pidetään yleisen vuoron aikana ja satamaan tulee saunavuoron aikana lisää veneitä, on vuorot vaihdettava yleisiin vuoroihin seuravan tasatunnin alkaessa. Tarkoitus on taata kaikille mahdollisuus saunomiseen ilman etukäteen varaamista.

Saunavuoroista voidaan neuvotella ja saunan lämmittäjä ilmoittaa venekunnille saunavuoro käytännön ainakin poikkeustilanteissa.

Saunan kiukaan, vesipadan ja vesipumpun käyttöohjeet löytyvät saunan pukuhuoneesta. Vesipumpun pääkytkin sekä aikakytkin on saunan pukuhuoneessa sähkökotelon alapuolella. Ennen käynnistystä varmista hanojen asento saunan terassin alta ja myös tuvankeittiön nurkalta. Laita pumpun pääkytkin päälle, lyhyt painallus aikakytkimestä käynnistää pumpun n. 5 minuutin ajaksi kerrallaan.

Vesipadan lämmityksessä kannattaa huomioida, että yhdellä pesällisellä pieniä klapeja saa täyden padallisen kiehuvaa vettä. Jos saunojia on paljon, joudutaan useimmiten miesten vuoron alussa täyttämään pata ja laittamaan uudet tulet.

Kiukaassa ja vesipadassa saa polttaa vain siihen tarkoitettua puuta. Roskia kuten esim. kertakäyttölaudeliinoja ei saa polttaa. Tällä vähennetään piipun nokeentumista, piipusta lähtevän tuhkan leviämistä ympäristöön ja vähennetään tulipaloriskiä.

Saunan pesu on suositeltavaa kuukausittain esim. joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina ennen saunavuoron alkua, puhdistusaineet löytyvät päärakennuksesta.


Polttopuut

Polttopuiden kulutus saunalla ja grillillä on ollut n. 20 heittokuutiota vuodessa. Polttopuita hankitaan tarpeen mukaan parin kolmen vuoden välein aina isompi erä kerrallaan.

Vaihtoehtona grillissä käytettävälle polttopuulle on hiili- sekä kaasugrillaus mahdollisuus. Saaritoimikunta toimittaa kauden aikana hiiliä ja kaasua kulutuksen mukaan.

Saunan ja grillien tuhkapesät tyhjennetään aina ensin tuhkaämpäreihin ja vähintään yli vuorokauden jäähtyneet tuhkaämpärit tyhjennetään vanhan kaivon viereen tuhkalle varatulle paikalle varovaisuutta noudattaen.

Yhteisalueet saarella

Saaren pohjoisosassa sijaitseva yhteisranta sekä saaren keskiosan metsä- ja kalliomaasto on kaikkien Sådössä sijaitsevien kiinteistöjen yhteiskäytössä. Reitit yhteisrantaan on merkitty valkoisilla merkeillä puihin. Reitit lähtevät vanhalta kaivolta sekä puukatoksen takaa.


Kalastus Bergelässä

Kuulumme Stubbölen kalastusosuuskuntaan ja kalastus on kaikille jäsenillemme sallittua omalla vesialueellamme. Vesialueen kartta löytyy Bergelän päärakennuksen ilmoitustaululta. Pyydykset merkitään määräysten ja asetusten mukaisesti. Stubbölen Kalastuskunta ei edellytä erillistä kalastusoikeuden osoittavaa merkkiä.

Yhteystiedot:
Stubbölen Kalastusosuuskunta
Håkan Fagerström
Puh: 0400-477008

Kevättalkoot Bergelän suuren suosion saavuttaneet perinteiset kevättalkoot pidetään toukokuun loppupuolella. Talkoisiin ovat kaikki jäsenet tervetulleita ja osallistuminen on myös hyvä mahdollisuus tutustua kerhotoimintaan ja sen jäsenistöön.

Talkoissa siivotaan mökki, sauna, grillit, puuceet, laiturit, pihakalusteet ja siistitään ympäristöä. Tehdään myös rakennusten, kalusteiden ja harrastusvälineiden ylläpito sekä korjaustöitä. Täydennetään puuvarastoja itse kaadetuilla tai erikseen lauttakuljetuksella hankituilla polttopuilla.

Tarjolla on talkoosoppaa, juomaa ja talkoosauna hyvässä ja aktiivisessa seurassa.

Talkoista tiedotetaan sähköpostilla ja KLV:n nettisivuilta, josta löytyy myös
muiden tapahtumien ajankohdat.


Bergela Ilmasta s

SAARITOIMIKUNTA 2020

Saari-isäntä:
Jukka Fallström, 040 770 1819
saaret@kivenlahdenvenekerho.fi

Jäsenet:
Keijo Niemistö, 0400 432 806
Miika Honkanen, 040 838 3404
Timo Vanhanen, 050 400 4785
Jari-Pekka Tiesmäki, 040 510 3001
Peter Wiklund, 050 592 8379
Marko Nuutinen, 050 327 6709