3.4.2020

Kevättiedote jäsenille

Talvi, jota ei täällä Etelä-Suomessa tullutkaan, on selätetty. Aurinko paistelee, kevät on saapunut, ja veneiden kevätkunnostus on jo hyvässä vauhdissa. Samaan aikaan olemme kohdanneet kaikkia koskettavan uhan ja vaaran COVID-19 viruksen muodossa. Tähän tiedotteeseen on kerätty ajankohtaisia asioita, mitä kerholla ja satamassa tapahtuu painottaen hyvin vahvasti toimintaa ja muuttuneita ohjeita nyt koronaviruspandemian aikana.

Viime viikkoina olemme saaneet vastaanottaa ohjeita koronaviruspandemian (Covid-19) ajalle, mm. Suomen hallituksen, THL:n, Avi:n ja SPV:n toimesta.

Kaikessa Kivenlahden venekerhon toiminnassa noudatetaan viranomaisten antamia määräyksiä, rajoituksia ja ohjeita pandemian aikana. Varautuminen ja huolellisuus ovat tärkeitä läheistemme ja kanssaihmistemme terveyden varmistamiseksi. Huolehditaan käsihygieniasta, pidetään suojaetäisyys muihin ihmisiin, eikä poistuta kotoa sairaana tai koronavirukselle altistuneena.

Kaiken huolen ja varautumisen keskellä on tärkeää, että meillä on edelleen mahdollisuus löytää arkeen iloa harrastusten ja yhdistystoiminnan parissa. Ulkona tapahtuva omaehtoinen toiminta ja liikkuminen on edelleen sallittua ja suotavaa ihmisten hyvinvoinnin varmistamiseksi.


Toimisto ja kerhotila

Toimisto on toistaiseksi suljettu. Toimisto palvelee totuttuina aikoina maanantaisin etänä, puhelimen ja sähköpostin kautta. Miljan tavoittaa numerosta; 045 126 0175 tai 040 545 7919


Koulutustoiminta

Keväälle suunnitellut kurssit ja kerhoillat on lähtökohtaisesti toistaiseksi peruttu tai siirretty myöhäisempään ajankohtaan. Keskeytyneistä kursseista sovitaan erikseen tilanteen selkiydyttyä. Toukokuun Purjehtijakurssin toteuttamisen vaihtoehtoja mietitään vielä.

Osa koulutuksista voidaan järjestää netin avulla kuten Xtra Staerk Ocean Societyn kurssi avomeriturvallisuudesta jo tehtiin. Osallistujia livenä oli jopa 171 kappaletta. Tasokas materiaali on edelleen katsottavissa heidän facebook-sivujen kautta.

Olisi hyvä, jos jokainen kävisi kurkkaamassa kesäkuussa voimaan tulevan uuden vesiliikennelain pääkohdat. Asiasta järjestetään 7.4. SPV:n webinaari. Tiivistelmä uudesta vesiliikennelaista löytyy SPV:n sivuilta:

https://spv.fi/diginautic/uusi-vesiliikennelaki-huviveneilijan-silmin/

Myös Trafin sivuilta löytyy hyvää infoa. https://www.traficom.fi/fi/vesiliikennelaki2020


Satamatoiminta

Satamassa on kevätaikaan vilkasta. Muistutamme varovaisuudesta auton kanssa liikuttaessa sataman alueella. Ihmisiä ja kulkijoita on paljon. Nopeusrajoitus satama-alueella on 5 km/h.

Seuraavat aktiviteetit katsotaan normaaliksi ulkona liikkumiseksi, joka on sallittua ja henkisen sekä fyysisen hyvinvoinnin kannalta suotavia. Muista kuitenkin suositus turvaetäisyydestä kaikessa ihmisten kohtaamisessa. Sallittua on: veneiden kevätkunnostus, veneiden vesillelaskut, omatoimiset ulkotalkoot ja paikkojen kunnostus, sekä retkisaarten käyttö pandemian aikaista ohjeistusta noudattaen.

Yhteislaskut on tänä vuonna peruttu. Ne oli suunniteltu ajanjaksolle, jolloin on voimassa valtionhallinnon kielto yli 10 henkilön kokoontumisesta. Mastokatokseen liittyen huomautamme, että mastokatos on nyt erittäin täysi. Niitä mastoja, jotka on nostettu säilytyksen hyllyjen väliin pyydetään mahdollisimman pikaisesti poistamaan tai siirtämään, jotta hyllyillä olevia mastoja päästään esteettömästi purkamaan mastokatoksesta. Syksyllä tullaan ohjeotamaan mastojen säilytys siten, että tutkat irrotetaan mastoista. Näin saadaan mastot mahtumaan mastohyllyille.


Sataman valvontavuorot

Sataman valvontavuorot suoritetaan normaalin käytännön mukaisesti. Valvontakoppiin tuodaan desinfiointiaineita ja ohjeet, miten jokaisen valvontavuorolaisen tulee pyyhkiä valvontatilan kosketuspinnat valvontavuoronsa aluksi ja lopuksi. Näin pyritään ehkäisemään mahdollisten virusten leviäminen henkilöstä toiseen.


Veneiden katsastus, ml. runkokatsastukset

Jokaisen KLV:n veneilijän velvollisuus on huolehtia siitä, että kerhon rekisterissä oleva vene on asianmukaisesti katsastettu. Peruskatsastus on tehtävä joka viides vuosi ja vuosikatsastus joka vuosi!

Laituripaikan edellytys on että vene on asianmukaisesti katsastettu. Mikäli vene katsastetaan myöhässä, siitä peritään katsastussakko ja venepaikka voidaan evätä! Jos veneesi katsastetaan muualla SPV:n katsastajan toimesta, siitä täytyy toimittaa kopio KLV:n toimistoon tai sähköpostitse katsastuspäällikölle heinäkuun puoleen väliin mennessä.

Katsastukset pyritään tänäkin vuonna toteuttamaan niin normaalisti kuin mahdollista, ilman että katsastajan tai katsastettavan veneen omistajan terveys olisi uhattuna.

Runkokatsastus on tehtävä viiden vuoden välein. Runkokatsastukset pyritään hoitamaan lähes normaalisti, siten että rekisterissä olevien katsastettavien veneiden omistajiin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä katsastajan toimesta. Katsastusajankohta sovitaan yksilöllisesti. Yhteiskatsastuspäivä 7.4 perutaan runkokatsastusten osalta!

Jos katsastaja ei ole ottanut sinuun yhteyttä viimeistään huhtikuun puolessa välissä, vaikka edellisestä peruskatsastuksesta on viisi vuotta, tai veneellesi on tehty tänä vuonna suurehko muutos (esim. moottorin vaihto), ota yhteyttä katsastajaan. Tarvittaessa runkokatsastus voidaan tehdä ilman, että omistaja on läsnä mutta puhelimen päässä.

Poikkeustapauksissa runkokatsastus voidaan siirtää syksyyn. Siirrosta on sovittava erikseen.

Vuosikatsastus tai perustarkastuksen toinen osa pyritään suorittamaan viimeistään heinäkuun aikana, mikäli viranomaisohjeet sen sallivat.

Mikäli rajoitukset ovat vielä voimassa laiturikohtaisina katsastuspäivinä katsastus, pyritään hoitaa yksilöllisesti eli kahden kesken tai etänä. Katsastuksen yhteydessä pyritään noudattamaan viranomaisten terveyssuosituksia siten että katsastajasta ollaan koko ajan vähintään 2 m etäisyydellä. Veneessä saa olla vain kaksi henkilöä katsastuksen yhteydessä. Flunssaisena tai sairaana ei saa osallistua katsastukseen.

Katsastus voidaan myös suorittaa ”etänä” mikäli voidaan muodostaa kuvayhteys veneeseen puhelimella tai tietokoneella. Esim. WhatsApp , FaceTime tai Microsoft Teams.

Yli 70 vuotiaiden tai muita riskiryhmässä olevien veneitä suositellaan katsastettavaksi etänä, tai vasta kun rajoitukset on poistuneet.


Päivitettyjä ohjeita retkisatamia Bergelä ja Stora Bredskär koskien

Ensisijaisesti retkisaarten käytön rajoituksissa noudatetaan viranomaisten määräyksiä ja suosituksia, kuten muussakin elämässä pandemian aikana. Perusperiaatteena on, että huolehditaan hygieniasta, pidetään suojaetäisyys muihin ihmisiin, eikä poistuta kotoa sairaana tai koronavirukselle altistuneena. Koska viranomaisten antamat määräykset voivat muuttua nopeastikin, voidaan ohjeita joutua päivittämään myös nyt laadittujen ohjeiden osalta. Seuraa ohjeistusta kerhon nettisivuilla Ajankohtaista osiossa.

Nyt muuttuneissa olosuhteissa otamme KLV:n retkisaarissa käyttöön uudet säännöt, jotka ovat voimassa toistaiseksi. Jokaisen jäsenen tulee nyt varautua siihen, että saariin ei poikkeustilanteen aikana mahdu turvavälin varmistamiseksi samaa määrää veneitä kuin normaalisti sekä rajoituksia annetaan lisäksi saaressa oleskeluun. Näitä uusia annettuja ohjeita tulee jokaisen saariin saapuvien ehdottomasti noudattaa yhteisen turvallisuuden vuoksi.

Retkisaarten käyttö katsotaan normaaliksi ulkona liikkumiseksi, joka on viranomaisten mukaan edelleen sallittua. Vierailu saaressa voi olla näissä olosuhteissa monelle mieltä erityisesti piristävää ja tuo kaivattua vaihtelua arjen rajoituksiin. Yli 70-vuotiaiden saapumista ei haluta rajoittaa ja saareen saapuminen onkin kipparin vastuulla. Vene katsotaan kodinomaiseksi tilaksi, jolloin saaressa oleskelu tapahtuu enimmäkseen veneessä. Ulkoilla voi samoilla ohjeilla kuin kaupungissakin.

Yhdistyksen omistama saarisatama ei ole paikka, johon tullaan viettämään karanteenia. Sairastuessa poistutaan saarelta mahdollisimman pian.

Rantautuessa huomioi riittävä etäisyys naapuriveneeseen. Pyri kiinnittymään poijuihin väljästi, jotta riittävä suojaetäisyys veneiden välillä saavutetaan satamassa. Saaritoimikunta seuraa tilannetta, ja voi tarvittaessa rajoittaa kiinnittymisen yhteen veneeseen poijua kohti.

Saariin saavutaan vain perhemiehistöllä, ei kutsuta kavereita mukaan, eikä vierailla toisten veneissä.

Saarissa on riittävästi tilaa ylläpitää kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin. Kunnioitetaan sitä! Ei kokoonnuta grillikatoksiin, talolle eikä muuallekaan. Grillejä voi käyttää ruoanlaittoon, mutta syömään vetäydytään omiin oloihin. Jokainen huolehtii grillipaikkojen puhtaudesta ja roskien poisviemisestä. Omia grillausvälineitä suositellaan.

Yhteissaunat, talkoot ja muut tapahtumat perutaan, kunnes viranomaisten antama kokoontumiskielto on ohi.

Oman perheen kesken voi saunoa ja uida. Kukin saunoja huolehtii saunojen siisteydestä. Ovenkahvat puhdistetaan oman vuoron alussa ja päättyessä. Bergelään tulee ohjeet käytännöistä saunomisen suhteen. Yleisestä siisteydestä on virustartunnan vuoksi pidettävä korostuneesti huolta viruksen leviämisen estämiseksi. Vältä tarpeetonta pintojen koskettelua.


Tiistaikilpailut


Kilpailutoimikunta on päättänyt tiistaikilpailuiden kevätkaudesta seuraavasti:

ti 5.5.2020 Tiistaikilpailu 1/7 PERUTTU
ti 12.5.2020 Tiistaikilpailu 2/7 PERUTTU -> tilalle kipparikokous etänä (aiempi kipparikokous 28.4.2020 peruttu)
ke 13.5.2020 Hallituksen määrittämät rajoitukset mahdollisesti poistuvat

Näillä näkymin tiistaista 19.5.2020 alkaen kilpailut voidaan järjestää normaalisti. Kilpailutoimikunta ja kerhon hallitus päättävät jatkosta kipparikokoukseen mennessä ja tästä tiedotetaan lähempänä.


Pyydämme ymmärrystä tämän kaikkia koskettavan poikkeuksellisen tilanteen edessä. Pidetään toisistamme huolta ja pysytään terveinä.

Kivenlahden venekerho ry:n hallitus